English Español Deutsch Italiano Polski Nederlands Português Français 中文 日本語 हिन्दी اللغة العربية Русский Українська עִברִית Ελληνικά Türk Latvietis Dansk Norsk Íslenska 한국어 Suomen Gaeilge Bahasa Melayu Svenska Čeština
Log Masuk
Bahasa Melayu

Log Masuk

 

Pengumpulan rekod pangkalan data

Mengelompokkan pangkalan data dengan beberapa lajur atau beberapa lajur adalah cara biasa untuk menjalankan laporan dalam pangkalan data, sangat mudah untuk mengumpulkan data di QuintaDB secara dalam talian

Pasukan pengembangan QuintaDB telah mencipta fungsi baru untuk bekerja dengan pangkalan data, iaitu pengelompokan pangkalan data.


Pengelompokan tersebut digunakan untuk menggabungkan catatan pada asas yang sama (lapangan). Sebagai contoh, kami mempunyai pangkalan data kontrak di mana kami dapat mencari nama pelanggan, orang hubungan, baki dan jenis pembayaran.

Setiap kontrak adalah unik, tetapi perlu dikelompokkan mengikut jenis pembayaran.

Lihat arahan langkah demi langkah di bawah:

Untuk menggunakan pilihan pengelompokan, buka projek anda dan pergi ke menu Rekod.

Klik pada pautan Pengumpulan. Dalam borang seterusnya anda harus memilih bidang untuk dikelompokkan dan menentukan cara memaparkan rekod (menaik atau menurun). Keutamaan kumpulan ditentukan oleh urutan bidang di tetingkap (atas ke bawah).

Dalam pangkalan data QuintaDB, anda boleh menggunakan Pengelompokan mengikut pelbagai bidang. Ia sangat mudah. Lukiskan beberapa medan untuk melakukannya.

Lihat pangkalan data anda selepas pengelompokan.

Hasilnya dapat disimpan sebagai laporan. Anda juga boleh mengeksportnya ke PDF.

Anda boleh menghapus atau mengedit rekod, dan hasil pengelompokan akan disimpan. Klik pada pautan "batal" untuk membatalkan pengelompokan.

 

Anda boleh menyusun data yang dikumpulkan mengikut urutan menaik atau menurun:

Selepas mengumpulkan, anda boleh mencari rekod.

Dan simpan hasilnya ke laporan.


Silakan, log masuk ke QuintaDB untuk dapat menghantar komen
Kongsi perbincangan di rangkaian sosial: